Gräva dike

Ett 60 meters långt dike som ska vara 40x40 cm ska grävas runt 2 sidor av tomten. Om ca en vecka kommer det två lass med jord som diket ska fyllas med och sen ska det planteras tujor (smaragd). Dom är bara ca 30-40 cm höga och det tar några år innan man kan kalla det för häck men det ska bli kul att se den växa! 

Har funderat i över 1 år nu på om vi ska ha en häck eller inte, vad vi ska ha för sorts häck och även om jag svävat iväg ibland till andra sorter så har jag alltid fallit tillbaka på tujor! 

Sofia

Tuja är jättefint men tänk på att de drar mygg och att om man klipper dem fel när de är färdig häck så blir de bruna och det växer ej ut igen.

De är ju dock vintergröna vilket är fint.

Svar: Det var kanske du som skrev det om mygg och tuja för nåt år sedan? Jag har tänkt på det sen dess men kände att det får vara så isf 😬 Men är det så med smaragdtujorna? Att dom blir bruna när man klippt dom? Tack för info! ❤
Therese Öjebo

Sofia

Ja det är det.. Har klippt ett antal meter tuja. Man måste vara jättegoda att inte klippa in för mycket på dem. Kommer man in i det bruna så är det brunt för alltid. Jag ser ju en väldigt rak inklippt häck framför mig. Men ni kanske ska ha dem mer "naturligt växande". Ett råd bara klipp aldrig för mycket på dem. Gäller alla tujor.
Om ni köper små plantor ligger det ligger det långt fram i tiden. Men bara att tänka på i framtiden.

Lycka till med den. Är helt säker på att det blir jättefint.

Kram Sofia (skolkamrat från himpan)

Svar: Dom ska få växa lite vildvuxet tänkte vi, tack för alla råd, verkligen GULD värt!!
Therese Öjebo

Sofia

Glömde säga att en tuja kan du inte föryngra vilket du kan med många andra häck plantor. Skulle en eller flera dö/bli bruna måste de bytas ut. Andra häck plantor kan man oftast klippa ned och det kommer nytt. Om inte hela plantan dött. Då måste även den bytas.

Tycker själv att tuja är snyggt men skulle aldrig välja den själv. 😉

Kram Sofia

Carro

Vad valde ni mellan? Vet själv vilken tid det tog för oss. I vårt område är det ingen som valt tuja. Det är ju en vanlig häckplanta, men här är det avenbok, spirea och vintergrön liguster som gäller. 😊 Vi valde tillslut bukettspirea just för att den får växa lite yvig (stor tomt att inte behöva snåla in på yta) och att det blir fina vita blommor vid blomning.

Svar: Har pendlat lite emellan avenbok, liguster, måbär, Ädelcypress men däremellan thujor. Tillomed haft tankarna till vipphortensia eller Syrén. Googlade nu på bukettspirea, så fin!
Therese Öjebo

Carro

Älskar Syrén! Det har vi satt några stycken i en halvcirkel som en liten berså (om hundra år.....allt tar sån jäkla tid!). Blir helt växttokig så här på våren! Visa gärna mer från trädgården och dina planer! 😁

Svar: Älskar Syrén! Jag vet att du nämnde det en annan gång, att ni har som en liten syrenberså, så fint!!
Therese Öjebo

Carro

Älskar Syrén! Det har vi satt några stycken i en halvcirkel som en liten berså (om hundra år.....allt tar sån jäkla tid!). Blir helt växttokig så här på våren! Visa gärna mer från trädgården och dina planer! 😁

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress